Residency, Image: Alexandra Bertels
Residency, Image: Alexandra Bertels
Residency studio, Image: Matthias Yzebaert
Residency bedroom
Refectory, Image: Alexandra Bertels
Refectory, Image: Alexandra Bertels
Monastery garden
Gesamthof, Image: Sebastiaan Franco
Tuin, Image: Aurélie Bayad
Kunsthal Extra City, Image: Jef Van den Bossche

1/10

Locatie

Residentie

MORPHO's hoofdkwartier is gelegen achter de Zoo en het Centraal Station, in het hartje van Antwerpen. Het residentiehuis is een twintigste-eeuws herenhuis dat oorspronkelijk diende als directeurswoning van de koekjesfabriek De Beukelaer. Het is tegelijk een leefruimte, werkplek en ontmoetingsplek. Het bestaat uit een gedeelde woonkamer en keuken, drie slaapkamers, een gedeelde badkamer en het kantoor van het team. De residentieateliers zijn gehuisvest in het naastgelegen voormalige Dominicanenklooster. Meer info over onze verschillende ateliergebouwen vind je hier.

Projectruimte

De Refter is de projectruimte van MORPHO in het voormalige Dominicanenklooster. De naam herinnert aan de vroegere functie van deze eetzaal voor monniken. Het is bereikbaar via de kloostertuin die we delen met onze partner Kunsthal Extra City. Tijdens het Antwerp Art Weekend presenteren we er de jaarlijkse residentietentoonstelling en in het kader van Borger, de gedeelde nocturne van alle kunstruimten in Borgerhout en Zurenborg, vinden er een viertal publieke avonden per jaar plaats. We stellen de ruimte eveneens ter beschikking voor inhoudelijke partners en zaalverhuur.

Tuin

Het Gesamthof is een artistiek project dat groeit en bloeit in de kloostertuin van Extra City en MORPHO. De verwilderde, oorspronkelijk medicinale tuin werd in de loop van 2019 gerestaureerd en nieuw ingeblazen onder impuls van kunstenaar Eline De Clercq, die een atelier huurt in het klooster. Vandaag biedt dit unieke botanische universum voor haar een toegang om een plek te geven aan en te spreken over uiteenlopende onderwerpen, zoals kolonialisme in de plantkunde, de ambiguïteit van naamgevingen, de maatschappelijke verwachtingen van vrouwen en de zoektocht naar een lesbische identiteit.