Over Morpho

MORPHO is een non-profit organisatie die zich toelegt op artistieke ontwikkeling. Wij geven tijd, ruimte en middelen aan kunstenaars door het aanbieden van residenties en ateliers, met het oog op het bevorderen van een dynamische en duurzame context voor artistiek werk.

Als atelierbeheerder verhuren we werkplekken in een groeiend aantal gebouwen in en rond de stad Antwerpen. We beheren momenteel ateliers in 14 gebouwen voor meer dan 200 gebruikers. We zetten in op onderhoud en betaalbaarheid en nemen actief deel aan debatten over atelierbeleid. Met een een bezoekersprogramma voor curatoren en open atelierdagen voor een breder publiek brengen we onze diverse ateliergebruikers - van beeldend kunstenaars, muzikanten, schrijvers, ontwerpers, kostuummakers tot meubelmakers - voor het voetlicht.

Als kunstenaarsresidentie organiseren we verschillende soorten residenties gericht op lokale ontwikkeling (via open call) en internationale uitwisseling (afhankelijk van de partner). Jaarlijks ontvangen we een 20-tal residenten uit binnen- en buitenland die we ondersteunen in hun projecten en trajecten. Het programma bestaat uit wekelijkse collectieve sessies onder leiding van ons artistiek team en professionele gasten. Residenten krijgen financiële, praktische en artistieke steun om hun werk te ontwikkelen in een omgeving die dialoog en experiment aanmoedigt.

Het residentiehuis bevindt zich achter de Zoo en het Centraal Station van Antwerpen, waar de organisatie ook haar kantoren heeft. In het naastgelegen voormalige klooster bevinden zich de residentieateliers, onze projectruimte in de oude refter en de kloostertuin die we delen met onze partner Kunsthal Extra City. We worden structureel ondersteund door de stad Antwerpen (sinds 2008) en de Vlaamse overheid (sinds 2023).