Dušica Dražić
Mekhitar Garabedian
Bas Hendrikx, Image: Veerle Vercauteren / KANAL-Centre Pompidou
Marlie Mul
Sorana Munsya

1/5

Artistieke raad

De artistieke raad bestaat uit externe experts die fungeren als een selectie- en reflectiecomité voor het artistieke team. Ze beoordelen de aanvragen voor de open call van de ontwikkelingsresidentie en volgen de kunstenaars die ze selecteren op door terug te keren als mentoren in de studiosessies. De adviseurs wisselen elke twee jaar, in lijn met de veranderende focus van ons programma.

Dit zijn de vijf kunstenaars en curatoren die ons in 2024-2025 zullen vergezellen:

Dušica Dražić

Dušica Dražić is een kunstenaar en onafhankelijk curator die woont en werkt in Antwerpen. Ze onderzoekt de onderlinge relatie tussen plaatsen en hun gebruikers en herdenkt deze op het niveau van culturele continuïteit, symbolische onregelmatigheden en individuele acties. Ze is geïnteresseerd in methoden van kennisproductie met betrekking tot sociale, politieke en esthetische veranderingen van (openbare) ruimte.

Dušica heeft deelgenomen aan talrijke solo- en groepstentoonstellingen en screenings, en heeft samenwerkingsprojecten en tentoonstellingen geïnitieerd en (mede)samengesteld. Sinds 2018 heeft ze, samen met Wim Janssen, OUT OF SIGHT in Antwerpen opgericht, gewijd aan experimentele, audiovisuele en time-based praktijken. In 2020 vervoegde ze ook het wpZimmer team als creatief producent en artistiek medewerker.

dusicadrazic.com / out-of-sight.be

Mekhitar Garabedian

Mekhitar Garabedian is een kunstenaar die geboren is in Aleppo en woont in Antwerpen. Veel van zijn werken zijn gebaseerd op zijn ervaring als immigrant en spelen in op de humor en poëzie die hij vindt tussen talen, culturen en geschiedenissen. Net zoals zijn persoonlijke diasporische geschiedenis gelaagd is, weerklinkt zijn werk met een veelheid aan verwijzingen naar literatuur, muziek, filosofie en beeldende kunst.

In 2022 kreeg Mekhitar de opdracht van Middelheimmuseum/Kunst in de Stad om een publieke sculptuur te maken in het Antwerpse Stadspark. Eerder had hij solotentoonstellingen in BOZAR in Brussel, S.M.A.K. in Gent, Beursschouwburg in Brussel, BE-Part in Waregem en KIOSK in Gent. In 2015 werd hij uitgenodigd om verschillende werken te presenteren op de Biënnale van Venetië in het Armeense paviljoen, dat werd bekroond met de Gouden Leeuw.

Bas Hendrikx

Bas Hendrikx is een curator uit Brussel. Hij richt zich op participatieve praktijken, digitale kunst en queer art history. Hij is curator van participatie en publieksbetrokkenheid bij KANAL-Centrum Pompidou in Brussel.

BAs heeft talloze tentoonstellingen en programma's samengesteld en georganiseerd voor instellingen als BOZAR in Brussel, De Appel arts centre, Stedelijk Museum Amsterdam, Inter/Access in Toronto en de ULAY Foundation in Ljubljana. Hendrikx is redacteur van 'Authenticity?' (Valiz, 2017) en 'Queer Exhibition Histories' (Valiz, 2023).

Marlie Mul

Marlie Mul is een kunstenaar die in Brussel woont. Haar artistieke praktijk manifesteert zich ergens tussen sculptuur, schilderkunst, drukwerk, mode, distributie, schrijven, experimenten in branding, het sociale, het dunne en het virtuele. Verwijzingen naar het vloeiende, het vloeibare, het sijpelende, komen in haar werk terug op een formeel niveau en als metaforische thema's - van haar gevouwen schilderijen tot facsimile sculpturen van regenplassen en onderzoeken naar de geschiedenis van tabaksrook.

Marlie exposeerde onder andere in Kunsthalle Wien, WIELS, Brussel, Etablissement d'en façe, Brussel, Tonus, Parijs, Flat Time House, Londen, MACRO Museum, Rome, 49 Nord 6 Est-FRAC Lorraine, Metz, Kunsthalle Bern, Fridericianum, Kassel, Swiss institute, New York, ICA, Londen en Sculpture Center, New York. Ze werkt ook in het kunstonderwijs. Marlie is momenteel voorzitter van de cursuscommissie Beeldende Kunst en coördinator van de Master in Fine Arts aan KASK Gent. Eerder leidde ze het MFA-programma Work.Master aan HEAD-Genève.

Sorana Munsya

Sorana Munsya is onafhankelijk curator en psycholoog, gevestigd in Brussel. Ze richt zich op hedendaagse beeldende kunst van Afrikaanse en zwarte kunstenaars en is geïnteresseerd in de begrippen vluchtigheid (zie haar symposium "Notes on Fugitivity"), ondoorzichtigheid en genezing, en hoe deze zich verhouden tot zwartheid binnen de Afrikaanse diaspora.

Sorana organiseerde onder andere de solotentoonstellingen van Leonard Pongo bij BOZAR (2021), Michèle Magema bij Extra City (2021), Joud Toamah bij Photoforum Pasquart (Biel, Zwitserland in 2022), de groepstentoonstelling 'The Act of Breathing' (2022) bij Horst festival met Kanal-Centre Pompidou, en was assistent-curator van de 5e Biennale d'art contemporain de Lubumbashi. Ze is lid van het redactieteam van GLEAN, artistiek adviseur voor een openbaar kunstproject in Brussel met de NGO SOS Villages d'enfants en lid van het curatorencollectief Celador.