Residenties

Residenties

← Overzicht residenties

What do we see when we black?, Colored pencils, pastels and ink on black A3 paper, December 2023
What do we see when we black?, Colored pencils, pastels and ink on black A3 paper, December 2023
What do we see when we black?, Colored pencils, pastels and ink on black A3 paper, December 2023
VHS video stills, 23 July 1999
VHS video still, 23 July 1999
Graphic score for the installation Elixirs, Pelgrims House, Brussels, June 2021
Live quadriphonic installation at Chapel Grand Hospice, Brussels
Live quadriphonic installation at UH Fest, Budapest, 2023, Image: Raksha Maja

1/8

Younes Zarhoni

Resident

Younes Zarhoni is een geluids- en beeldend kunstenaar. In de afgelopen jaren heeft hij zijn persoonlijke sonische universum vertaald in polyfone vocale installaties, elektronische composities, dancemuziek en veldopnames. Zijn visuele taal wordt gevoed en gevormd door een fascinatie voor middeleeuwse mystiek, plantkunde, nachtclubcultuur en politieke historiografie. Zijn werk is verweven met elementen uit de contemporaine folklore en Maghrebijnse diasporageschiedenis. Op basis van deze associaties ontleedt hij narratieven en mythes om ze visueel, sonisch, poëtisch en intuïtief te kunnen herconstrueren.

Tijdens zijn residentie bij The Mothership te Tanger legt hij de eerste fundamenten voor zijn nieuwe werk "The Summer of 1999". Een geluids- en video-installatie die verhalen en plantkunde verweeft met opmerkelijke (non)fictieve gebeurtenissen die verband houden met de recente geschiedenis van de Maghrebijnse diaspora aan de vooravond van de millenniumwisseling. In The Mothership zal hij werken met VHS video-fragmenten van een familiebruiloft die een kwarteeuw geleden heeft plaatsgevonden. Precies op die dag overleed het voormalige staatshoofd van Marokko. De video zal de basis vormen voor de creatie van een grafische score en een elektronische compositie die de botanische en natuurlijke omgeving van The Mothership absorbeert, door kleurentheorie en natuurlijke kleuren in de partituur te verwerken die worden gedestilleerd uit een selectie van lokale bloemen en planten. Met behulp van een combinatie van voorouderlijke, folkloristische en digitale talen probeert de kunstenaar de constructie van geschiedenis, geheugen en geopolitieke relaties te bevragen.

Younes Zarhoni is geboren in Antwerpen van Marokkaanse afkomst en woont in Brussel. Hij presenteert zijn werk in verschillende Europese festivals en instellingen. In 2023-2024 is hij artist in residence in The Mothership, STUK Leuven en Villa Empain, Boghossian Foundation. In de herfst van 2024 wordt zijn 12 inch vinylplaat gereleased door het Belgische label KRAAK.

Periode

13.05.2024 - 01.07.2024

Residentie

Uitwisseling (Uitgaand)

Partner

The Mothership, Tanger en Darna - Vlaams Marokkaans Culturenhuis, Brussel

Link

www.youneszarhoni.com

Gerelateerd