Open calls

Open calls

← Overzicht open calls

Design: Stan Van Rompaey

Uitwisselings­residentie The Mothership

The Mothership en MORPHO zijn verheugd om hun samenwerking in 2024 in te luiden met een internationale residentie-uitwisseling. Het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna steunt de deelname van twee kunstenaars uit Vlaanderen voor een residentie van acht weken in Tanger, en van een kunstenaar uit Marokko voor een residentie van drie maanden in Antwerpen.

De residentie in Tanger duurt 8 weken, in de periode van 1 mei - 30 juni 2024.

The Mothership biedt (zie hieronder voor een uitgebreide beschrijving)

 • Een werkverblijf aan kunstenaars uit verschillende disciplines die op zoek zijn naar ruimte en tijd om onderzoek te doen, hun projecten te ontwikkelen en zich terug te trekken
 • Accommodatie met eigen slaapkamer en eigen badkamer, met toegang tot gemeenschappelijke leefruimtes, wasserij en huishouding, 2 maaltijden per dag, WIFI
 • Toegang tot het Dye House, bibliotheek, productieruimte
 • Tweewekelijkse atelierbezoeken
 • Projectpresentatie of tentoonstelling

Voor wie?

 • Deze opportuniteit staat open voor kunstenaars die in Vlaanderen (inclusief Brussel) wonen.
 • Interdisciplinaire kunstenaars, ambachtslieden, ontwerpers, chef-koks, schrijvers, musici, filmmakers, architecten, fotografen, wetenschappers en tuiniers worden aangemoedigd om een aanvraag in te dienen, met name degenen die geïnteresseerd zijn in de kunst, wetenschap en geschiedenis van natuurlijke kleurstoffen, ambacht, plantkunde, bio-ontwerp, behoud van natuurlijke grondstoffen en regeneratieve praktijken.

Financiële ondersteuning

 • Tot 500 euro reiskosten heen en terug worden vergoed. De residentie voorziet ook in een stipendium van 2.000 euro voor levensonderhoud en een eenmalig productie- en materiaal stipendium van 1.000 euro per kunstenaar.
 • In ruil daarvoor wordt van de residenten verwacht dat ze hun werk aan het einde van hun verblijf delen door middel van een artist talk, workshop of een andere activatie voor de gemeenschap. Daarnaast vraagt The Mothership de residenten om een origineel kunstwerk/illustratie te doneren dat ze tijdens hun verblijf hebben gemaakt en dat gebruikt kan worden voor het reproduceren van posters en banners om geld in te zamelen voor het project.

Over MORPHO

MORPHO, een non-profit kunstorganisatie werkzaam in Antwerpen sinds 2008, zet zich in voor de ontwikkeling van de artistieke praktijk. We geven tijd, ruimte en middelen aan kunstenaars met als doel een dynamische en duurzame context voor artistiek werk te bevorderen. Dat doen we door atelierruimte in de stad te creëren en residentie-uitwisselingen met partners in het buitenland op te zetten. In onze kunstenaarsresidentie, gelegen in een twintigste-eeuws herenhuis achter het Centraal Station en de Zoo, ontvangen we jaarlijks een twintigtal Belgische en internationale residenten die we op maat begeleiden in hun projecten en trajecten. Het programma bestaat uit wekelijkse collectieve sessies in een omgeving die kritische dialoog en speels experiment stimuleert. Ook organiseren we regelmatig evenementen en presentaties in het naastgelegen voormalige klooster waar de residentiestudio’s gevestigd zijn. We delen de kloostersite en bijhorende tuin met onze partner Kunsthal Extra City. Onze werking wordt ondersteund door de stad Antwerpen en de Vlaamse overheid.

Over The Mothership

The Mothership is een artistiek project van Yto Barrada dat ruimte en tijd creëert voor onderzoek, artistieke verkenning en retraite, geïnspireerd door natuurlijke kleurstoffen. Het project is gevestigd in Tanger, Marokko en is bedoeld als een 'eco-campus' voor het kweken, maken en leren van natuurlijke kleurstoffen en inheemse tradities, en een plek voor experimentele collectieve artistieke praktijken door middel van kunstresidenties en workshops. The Mothership zal "een plek zijn om pan-Afrikaanse eco-feministische praktijken tot leven te wekken".

STUDIO & FACILITEITEN

DYE HOUSE
Het Dye House dient als de hoofdstudio van The Mothership, een ruimte voor artistieke en wetenschappelijke verkenning, onderzoek en productie met natuurlijke kleurstoffen. Het Dye House omvat een verflaboratorium uitgerust met traditionele en ultramoderne faciliteiten en gereedschappen voor natuurlijk verven, een ruimte voor tentoonstellingen en lezingen, en een textielbibliotheek gebaseerd op Yto Barrada’s persoonlijke archief van Marokkaanse en internationale textiel en stoffen.

NATURAL DYE GARDEN
Residenten hebben toegang tot de Natural Dye Garden van The Mothership voor onderzoek, verfmaterialen en inspiratie. De Natural Dye Garden bevindt zich in de bostuin van The Mothership en bevat inheemse en gedomesticeerde natuurlijke verfplanten, waaronder cosmea, oxalis, acacia, black-eyed susans, coreopsis, meekrap, stokrozen en indigo.

STUDIO’S & WERKRUIMTES
The Mothership biedt momenteel verschillende werkruimtes, waaronder een natte studio met gootstenen, een polyvalente buitenpergola/werkruimte, een boomhut en verschillende ruimtes in het tuinbos voor mogelijke activering.

VERBLIJF & VERVOER

ACCOMMODATIE
The Mothership ligt in een bostuin aan de Old Mountain Road, net boven de prachtige baai van Tanger Marokko, op ongeveer 15 minuten rijden van het stadscentrum. Het landgoed biedt uitzicht op de Straat van Gibraltar, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Het Nationaal Park Perdicaris ligt vlakbij het landgoed van The Mothership.
De resident wordt ondergebracht in een privékamer met eigen badkamer, met uitzicht op de Natural Dye Garden en de oceaan. In het hoofdgebouw hebben residenten toegang tot een gedeelde keuken, een woonkamer en een bibliotheek. De toegang tot de oceaan is 15 minuten lopen via een privépad.

MAALTIJDEN
The Mothership voorziet residenten van 2 dagelijkse maaltijden, ontbijt en diner, met lokale producten en producten uit de tuin van The Mothership. Aan alle dieetbeperkingen wordt zoveel mogelijk tegemoet gekomen. Verder wordt er van bewoners verwacht dat ze zelf op zoek gaan naar en regelingen treffen voor zelfstandig wonen en werken.

REIS
Vervoer vanaf het vliegveld en/of treinstation van Tanger wordt geregeld door The Mothership. Daarnaast worden er wekelijkse reizen naar Tanger geregeld om materialen, apparatuur en andere benodigdheden te kopen. Eventuele extra reizen moeten rechtstreeks door de bewoner worden geregeld.

Over Darna

Darna (Brussel) is een Vlaams-Marokkaans Culturenhuis dat bouwt aan meer interactie en uitwisseling tussen Vlaanderen en Marokko. Het is hun genereuze financiële ondersteuning die deze residentie-opportuniteiten in beide richtingen mogelijk maakt.
Darna (Tanger) is ook de naam van de lokale organisatie die werd opgericht door de activistische moeder van Yto Barrada. Begonnen in de jaren 2000 als een opvanghuis voor straatkinderen, runt Darna vandaag, naast vele andere initiatieven, ook een weefatelier voor vrouwen, waarmee The Mothership samenwerkt.

Selectieprocedure

HOE KANDIDEREN?

Kandidaten wordt gevraagd in te sturen

 • Biografie/CV van de kunstenaar
 • Kort projectvoorstel (500 woorden)
 • Portfolio met 5 voorbeelden van hun werk/onderzoek/studiopraktijk

Projectvoorstellen moeten een beschrijving bevatten van hoe je van plan bent je tijd tijdens de residentie in te delen, inclusief de faciliteiten, materialen en middelen van The Mothership die je gaat gebruiken. Samenwerking met lokale instellingen zoals Darna, Cinémathèque de Tanger en Think Tanger wordt aangemoedigd.

Stuur alle bestanden in die volgorde en in één PDF (max. grootte 10MB, in het Engels) naar opencalls@morphovzw.be, met als onderwerp 'Open call 2024 Exchange Residency The Mothership'.

Selectiecriteria

 • Een goede match tussen wat het project vereist en wat de residentie biedt.
 • De relevantie van de kunstenaarspraktijk voor de residentiegemeenschap en -context.
 • De impact die de residentie waarschijnlijk zal hebben op de ontwikkeling van de kunstenaar.

Jury

 • De inzendingen worden collectief geselecteerd door een jury bestaande uit de artistieke teams van The Mothership en MORPHO.

Uiterste inzenddatum: 18 februari 2024
Bekendmaking van de resultaten: 1 maart 2024