Residenties

Residenties

← Overzicht residenties

© Vedran Kopljar

1/2

Vedran Kopljar

Resident

° 1991, Slavonski Brod, Kroatië. Woont en werkt in Antwerpen, België.

Wild Card winnaar 2014. De jury bestond uit curatoren Alan Quireyns (AIR Antwerpen) en Valerie Verhack (Museum M, Leuven) en beeldend kunstenaars Kati Heck en Laure Prouvost.

Zowel in de reeks ‘Didactische plaatsen’ als in ‘Ter Verering van zompige gronden en schone schijn’, refereert Vedran Kopljar in zijn vormentaal naar reeds bestaande objecten en praktijken. Respectievelijk de didactische platen die in school werden gebruikt tijdens bv. biologielessen, en een variatie op het gereedschap van de mobiele schoenpoetser, die we bijvoorbeeld in het straatbeeld van Turkije tegenkomen. Door naar deze vormen te refereren, plaatst hij zijn werken in een bepaald kader, waar ook een bepaalde verwachting aan gekoppeld wordt en die uiteindelijk niet wordt ingewilligd. De didactische platen worden dragers van abstracte schema’s die trachten clichématige filosofische concepten uit te beelden; de schoenpoetsstand wordt een sculptuur die zelf moet onderhouden worden. In zijn werk ontstaat bijgevolg een beeldtaal die zeer eigenzinnig aandoet en tegelijk referenties oproept naar objecten en beelden die we kennen uit de geschiedenis, niet zonder een gevatte vleug humor. (door Valerie verhack)

Vedran Kopljar studeerde af aan de KASKA met een master in de beeldende kunst (schilderkunst) in 2014. Zijn werk werd opgenomen en zal te zien in de volgende groepstentoonstellingen: Tovenaars met het penseel, KASKA, Antwerpen, 2013; Deuce, KASKA, Antwerpen, 2014; A l’état Sauvage, Maison d’art & Design, Tronçais, 2014; Als kweeklingen in een school van harde klappen, CC Zwanenberg, Heist-op-den-Berg, 2015.

Vedran Kopljar kan één jaar lang gebruik maken van een werkruimte in één van de gebouwen beheerd door MORPHO. Vedran wordt als winnaar van de eerste editie voorgesteld met de tentoonstelling ‘Là-bas’.

Periode

2014

Residentie

Ontwikkeling

Link

www.vedrankopljar.com

Gerelateerd