Residenties

Residenties

← Overzicht residenties

I’m Not Sad, The World Is Sad, 2021, Publication, Published and distributed by: Pia Louwerens & a.pass, Brussels.
Het Lesbisch Continuum, 2023, i.c.w. Katinka van Gorkum, Performance, Presented at: Kunsthuis SYB
From I to we - Excavating reality together, at home, 2017
Reading Room, 2021, i.c.w. Urška Aplinc, Nina Goropečnik & Adrijana Gvozdenović, on the archives of Škuc Gallery, Ljubljana, Slovenia
Reparative reading of the space, 2019, Performance, Presented at: 'Folds, Reparative reading of the event', i.c.w. Sven Dehens in West, The Hague

1/5

Pia Louwerens

Resident

Pia Louwerens is een Nederlandse kunstenaar-onderzoeker en schrijver die in Brussel woont. In haar artistieke praktijk onderzoekt zij hoe kunstinstituten en het subject — de “ik” die schrijft, spreekt en maakt — elkaar beïnvloeden. Pia ziet deze beïnvloeding als een complex netwerk van intertekstuele referenties en afhankelijkheden, een “script” waar ze in mee probeert te schrijven met performances en geschreven tekst.

Tijdens haar residentie zal Pia onderzoek doen naar de methodologie van fanfiction: door fans geproduceerd werk (meestal verhalen, soms afbeeldingen of podcasts) die de oorspronkelijke teksten herinterpreteren, transformeren en uitbreiden. Zij is vooral geïnteresseerd in de rol van genre en tropes, de affectieve kwaliteiten van fanfiction, de wederkerige relatie tussen lezen en schrijven, en fanfiction als vorm van kritiek op de brontekst.

Pia (1990, Nederland) heeft een Bachelor in Beeldende Kunst van de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten in Den Haag, en een laureaat van a.pass (advanced performance and scenography studies): een post-master traject voor artistiek onderzoek in Brussel. Van 2019-2020 was Pia onderzoeker bij een NWO-gefinancierd project in Nederland, aan de hand waarvan zij in 2021 het boek ‘I’m Not Sad, The World Is Sad’ publiceerde: een autotheoretische, semi-fictieve roman over haar werk als ‘embedded’ onderzoeker bij een kunstinstelling. In 2023 deed Pia met Katinka van Gorkum bij Kunsthuis SYB (Beeststerzwaag) onderzoek naar het Lesbische Archief Leeuwarden. Naast haar kunstpraktijk werkt Pia als freelance kunstrecensent voor o.a. De Witte Raaf, Tubelight en Metropolis M, en in 2023 als transitie-manager voor a.pass.

Periode

01.08.2023 - 30.09.2023

Residentie

Onderzoek

Gerelateerd