Residenties

Residenties

← Overzicht residenties

In Memoriam. Bois de la cambre/Ter Kamerenbos, signet ring, Sterling silver
In Memoriam. Bois de la cambre/Ter Kamerenbos, signet ring, Sterling silver
excerpt from manuscript
excerpt from manuscript
excerpt from manuscript

1/5

Xavier James Frederick

Resident

Xavier James Frederick is een Frans-Britse schrijver die sinds 2013 in Brussel woont en werkt. Xavier werkt momenteel aan een roman met thema’s die draaien rond de steeds toenemende aanwezigheid van radicaal nationalisme, en de plaats die cultuur en traditie innemen in de context van een gebroken samenleving. Zijn werk wordt beïnvloed door zijn ervaring binnen de Belgische samenleving, met name als Franstalige in een tweetalig België.

De residentie geeft Xavier de kans om zich te verdiepen in het schisma dat de culturele landschappen van Wallonië en Vlaanderen scheidt. Hij tracht een geheel van getuigenissen en verklaringen op te bouwen die betrekking hebben op het politiegeweld in België, maar ook een benadering hanteren die bredere institutionele discriminatie kan omvatten. De nadruk wordt gelegd op het ervaren van een dergelijke dialoog waarbij een taalbarrière een bepalende factor kan zijn in de uitwisseling.

Xavier (1993, Frankrijk) arriveerde in 2013 in België na een jaar te hebben gestudeerd aan de kunstacademie van Montpellier. In 2016 behaalde hij een bachelordiploma in Narratief Experiment, Speculatieve Vertelling aan de Ecole de Recherche Graphique, Brussel. Daarna volgde hij een jaar lang de lessen hedendaags schrijven aan de kunstschool La Cambre in Brussel en studeert hij sinds 2022 voor een Master in Kunstgeschiedenis en Archeologie, Musea, Conservatie en Restauratie van Roerend Erfgoed aan de ULB.

Periode

01.02.2023 - 31.03.2023

Residentie

Onderzoek

Gerelateerd