Residenties

Residenties

← Overzicht residenties

Reforestation of Pešter from 1978-1988, from private archives, Image: Milutin Dražić
Reforestation of Pešter from 1978-1988, from private archives, Image: Milutin Dražić
Reforestation of Pešter from 1978-1988, from private archives, Image: Milutin Dražić
Reforestation of Pešter from 1978-1988, from private archives, Image: Milutin Dražić

1/4

Dušica Dražić en doplgenger

Resident

Dušica Dražić is een kunstenaar en onafhankelijk curator die woont en werkt in Antwerpen. Ze onderzoekt de onderlinge relatie tussen ruimte en de gebruikers ervan en herdenkt deze op het niveau van culturele continuïteit, symbolische onregelmatigheden en individuele acties. Dušica is geïnteresseerd in methoden van kennisproductie met betrekking tot sociale, politieke en esthetische veranderingen van (openbare) ruimte.

Momenteel is ze betrokken bij een langdurig artistiek onderzoek dat samenkomt in de film It Rains Differently. Centraal in het artistieke onderzoek staat een artificieel aangelegd bos en het proces van de aanleg door middel van collectieve vrijwilligersarbeid in Joegoslavië gedurende tien jaar, van 1978 tot 1988. De film is een meditatie over collectieve arbeid, over de sociale en politieke voorstellingen die zichzelf verwezenlijken in de vorm van het Pešter bos, dat in een staat van constante evolutie verkeert en er alleen daardoor in slaagt om door alle veranderingen heen te blijven bestaan.

Tijdens haar residentie in MORPHO wordt ze vergezeld door doplgenger, een kunstenaarsduo uit Belgrado dat bestaat uit Isidora Ilić en Boško Prostran. De praktijk van doplgenger draait om de relatie tussen kunst en politiek door het verkennen van de regimes van bewegende beelden en hun receptie. Dušica en doplgenger zullen onderzoek doen naar het filmarchief van het Museum van Joegoslavië, een verzameling amateur- en niet-amateurfilms die Josip Broz Tito cadeau kreeg, evenals media- en home movies die werden gemaakt tijdens de herbebossing van Pešter.

Dušica heeft deelgenomen aan talrijke solo- en groepstentoonstellingen en screenings, en heeft samenwerkingsprojecten en tentoonstellingen geïnitieerd en (mede)samengesteld. In 2018 richtte ze samen met Wim Janssen Out of Sight op in Antwerpen, gewijd aan experimentele, audiovisuele en time-based praktijken. In 2020 voegde ze zich bij het wpZimmer-team als creatief producent en artistiek medewerker.

De ontwikkeling van de film It Rains Differently wordt ondersteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), KAAP, STUK en MORPHO en geproduceerd door Escautville. doplgengers residentie bij MORPHO wordt gerealiseerd in samenwerking met Out of Sight, en ondersteund door Culture Moves Europe (mogelijk gemaakt door de Europese Unie en het Goethe-Institut) en de Vlaamse overheid.

Periode

01.05.2024 - 30.06.2024

Residentie

Onderzoek

Link

www.dusicadrazic.com; www.doplgenger.org

Gerelateerd