Residenties

Residenties

← Overzicht residenties

Is it a knife because…, 2022, video still
Habits, 2020, video still
Meeting a Flower Halfway, 2020, video still
Miroir Séb Fragile !, 2017, film still
Orientation, 2015, video still

1/5

Sirah Foighel Brutmann and Eitan Efrat

Resident

Sirah en Eitan werken al enkele jaren samen en creëren werken in het audiovisuele veld. Ze wonen en werken in Brussel. Hun praktijk richt zich op de performatieve aspecten van het bewegende beeld. In hun werk verkennen ze de ruimtelijke en durationele mogelijkheden van het lezen van beelden - bewegend of stilstaand; de relaties tussen toeschouwerschap en geschiedenis; de temporaliteit van verhalen en het geheugen en de materiële oppervlakken van beeldproductie.

Hun werken werden getoond in duotentoonstellingen in Kunsthalle Basel (CH); Argos, Brussel (BE) en CAC Delme (FR); op groepstentoonstellingen in Argos (BE); Museum für Kunst und Gewerbe, Hamburg (DE); Portikus, Frankfurt (DE); Jeu de Paume, Parijs (FR) en STUK, Leuven (BE). En in filmfestivals zoals EMAF, Osnabrück (DE); Atonal, Berlijn (DE); Doc Lisboa (PT); Oberhausen Film Festival (DE); Rotterdam Film Festival (NL); Les Rencontres International, Parijs en Berlijn (FR/DE); New Horizons, Wrocław (PL); Images, Toronto (CA); 25FPS, Zagreb (HR). Sirah en Eitan geven momenteel les aan ERG, Brussel.

We komen naar MORPHO met de wens om een intergenerationele dialoog aan te gaan met Chantal Akerman, heen en weer reizend tussen de Negev/al Naqab woestijn in Israël/Palestina en Brussel. We kijken vanuit Brussel naar de geschiedenis van de ontheemding in Israël/Palestina, door de lens van Chantal Akerman - de dochter van een Poolse holocaustoverlevende. Het gaat erom de bagage te openen die we van Israël naar Brussel meebrengen - als kinderen van het zionistische koloniale project - om dekolonisatie op de diepste conceptuele manier te beoefenen. Wat betekent antizionisme in het Belgische politieke landschap vandaag? Hoe past de Joodse, "Post-Israëlische" identiteit in deze omgeving. En hoe weerspiegelt onze persoonlijke en politieke positie zich in de omgeving waarin we werken? Naar onze "artistieke praktijk". Kunnen deze worden ontward? Ons project probeert noties van thuis en erbij horen te definiëren door het prisma van tijd, ontheemding en verantwoordelijkheid.

Periode

01.08.2022 - 31.12.2022

Residentie

Ontwikkeling

Gerelateerd