Residenties

Residenties

← Overzicht residenties

1/5

Elif Satanaya Özbay

Resident

Elif Satanaya Özbay, geboren in Nederland met een Turks-Circassische achtergrond, is een kunstenaar wiens performance- en onderzoekswerk draait om diasporische nostalgie binnen het kader van horror. Door te verwijzen naar Circassische mythen, hedendaags entertainment en Turkse folklore, initieert ze stukken die beginnen vanuit een autobiografisch punt en verder fictionaliseren door middel van mind mapping en linking methodes.

Tijdens de residentie zal Elif werken aan een performance-lezing die zal ingaan op thema's als spiegels, reflecties en het ingewikkelde begrip 'Circassian Beauty'. Dit fenomeen, dat zijn oorsprong vindt in de 18e-eeuwse freakshows van P.T. Barnum, werd geassocieerd met Circassische vrouwen die hun toevlucht zochten tot etnische zuivering en mogelijke slavernij in Ottomaanse harems. Het verhaal rond Circassian Beauty verweeft elementen van fictie en waarheid, waardoor Elif kan reflecteren op haar historische achtergrond en representatie.

Elif studeerde aan de Design Academy Eindhoven en het Sandberg Instituut in Amsterdam, waar ze haar praktijk voortzet. Ze heeft werk getoond in La Casa Encendida (Madrid), MACA (Amsterdam), Extrapool (Nijmegen), SIGN+ Gallery (Groningen), MU Hybrid Art Space (Eindhoven), AADK (Spanje), Media Art Festival (Leeuwarden), Sonic Acts Academy (Amsterdam). Elif heeft een vampierprogramma op JAJAJANEENEENEE Radio met kunstenaar Andrea González Garrán, en ze is ontvanger van de talentontwikkelingsbeurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Periode

01.05.2023 - 30.06.2023

Residentie

Uitwisseling (Inkomend)

Partner

Hotel Maria Kapel, Hoorn

Link

www.instagram.com/yabzofile

Gerelateerd