Open calls

Open calls

← Overzicht open calls

Ontwikkelingsresidentie New Comfort Zones

MORPHO presenteert New Comfort Zones
Open oproep voor residenties
augustus 2022 – december 2023

MORPHO verwelkomt nu aanvragen in het kader van New Comfort Zones, een programma dat kunstenaars en onderzoekers in residentie uitnodigt om de dynamieken en conventies van onze persoonlijke en institutionele relaties te verkennen, en de parallellen en overlappingen daartussen. Geïnspireerd door onze eigen recente transformatie, zal New Comfort Zones zich ontvouwen in samenspraak met de visie en stem van elke resident en tegelijkertijd onderzoeken hoe we kunnen leren met anderen.

MORPHO biedt ateliers aan meer dan 200 kunstenaars in de stad, ontvangt jaarlijks een 20-tal residenten uit binnen- en buitenland met wie we duurzame relaties en trajecten opzetten, en creëert artistieke programma's, vaak samen met partners die we bewonderen. We zijn gelegen achter het Centraal Station en de Zoo van Antwerpen, in een voormalig klooster plus herenhuis, en delen een tuin met Kunsthal Extra City. We hosten ook geregeld evenementen en presentaties in de Refter, onze projectruimte.

Van augustus 2022 tot december 2023 organiseren we drie verschillende residenties: (i) een ontwikkelingsresidentie van vijf maanden voor kunstenaars die in Antwerpen wonen en/of werken, (ii) een kortere onderzoeksresidentie van twee maanden voor in België gevestigde schrijvers, curatoren, en andere kunstgerichte praktijken, en (iii) een uitwisselingsresidentie van drie maanden voor internationale kunstenaars (georganiseerd in samenwerking met partnerorganisaties). Deze oproep staat open voor kandidaten voor de ontwikkelings- en onderzoeksresidenties.

Ontwikkelingsresidenties

• Cyclus 1 - 01.08-31.12.2022
• Cyclus 2 - 01.02-30.06.2023
• Cyclus 3 - 01.08-31.12.2023

De ontwikkelingsresidentie is gericht op kunstenaars die in Antwerpen wonen en/of werken, van alle leeftijden en artistieke disciplines, die hun praktijk willen ontwikkelen tijdens een langer verblijf. Kunstenaars in Vlaanderen wiens werk verband houdt met het bredere idee van New Comfort Zones zijn welkom om zich aan te melden, maar moeten er rekening mee houden dat er geen slaapgelegenheid voorzien is.

Bij de selectie besteden we bijzondere aandacht aan inspirerende uitwisselingen tussen het internationale en het lokale, evenals de kruisbestuiving tussen beeldende kunst en 'live' praktijken zoals geluidskunst, performance, koken, tuinieren, enz., die in vergelijking met traditionele kunstruimtes goed passen in een residentiecontext.

Ons team voorziet elke resident van financiële, praktische en curatoriële steun om hun werk te ontwikkelen in een open omgeving die kritische dialoog en artistiek experiment aanmoedigt. Het programma is gestructureerd in wekelijkse sessies en omvat atelierbezoeken, collectieve ontmoetingen en gecureerde diners in het gezelschap van bezoekende kunstenaars en andere gasten.

Onderzoeksresidenties

• Cyclus 1 - 01.08-30.09.2022
• Cyclus 2 - 01.02-31.03.2023
• Cyclus 3 - 01.08-30.09.2023

De onderzoeksresidentie staat open voor in België gevestigde schrijvers, curatoren, en andere kunstgerichte praktijken, die onderzoek willen doen naar de reflectie, presentatie of sociale context van de kunsten tijdens een korter verblijf in dialoog met het New Comfort Zones programma. Huisvesting in het residentiehuis is mogelijk indien gewenst.

Deelnemers worden aangemoedigd om hun onderzoek te delen tijdens hun verblijf, zij het publiekelijk of met de andere residenten. Daartoe kunnen onderzoeksresidenten gebruik maken van onze bureauruimte aan de straatkant van het residentiegebouw, die kan dienen als ontmoetingsruimte.

Bijzondere aandacht gaat uit naar onderzoekers die nadenken over de condities en structuren waarin kunstenaars vandaag hun werk ontwikkelen, zij het door concrete instrumenten voor het levende heden aan te dragen of in de vorm van science fiction.

Wat we bieden aan elke resident

• 1.000 euro per maand (betaald als loon volgens CAO 329.01, schaal B1c of op factuur)
• 24/7 toegang tot en gebruik van het gemeenschappelijke residentiehuis in de Ploegstraat 27
• een individuele werkruimte in het huis of het aanpalende voormalige klooster
• een programma van atelierbezoeken, collectieve ontmoetingen en publieke evenementen

Selectieprocedure

Hoe je kandidaat stellen

Gelieve je aanvraag op te stellen in deze volgorde, indien mogelijk in het Engels:
• Motivatiebrief met vermelding van je gewenste residentieperiode, idealiter meer dan één optie (ca. 300 woorden)
• Project- of onderzoeksvoorstel (ca. 300 woorden)
• Portfolio van werken en artistiek CV (max. 10 pagina's)

Stuur alle bestanden in één PDF (max. grootte 15MB) naar info@morphovzw.be, met als onderwerp 'New Comfort Zones Development’ of 'New Comfort Zones Research’, afhankelijk van de residentie waarvoor je een aanvraag indient. De deadline voor de aanvraag is 22 maart 2022.

Selectieprocedure

Aanvragen zullen worden beoordeeld door de artistieke adviesraad van MORPHO, die in 2022-2023 bestaat uit: Yann Chateigné (schrijver en curator, Brussel), Julia Dahee Hong (kunstenaar, Amsterdam/Vancouver), Helen Dowling (kunstenaar, Brussel/Delft), Angie Keefer (kunstenaar, Brussel/New York), en Tomasz Kowalski (kunstenaar, Antwerpen/Warschau). Zij zullen ook terugkeren als mentors in de residentiesessies, onder anderen.

Voor wie bijkomende vragen heeft, organiseren we binnenkort een online informatiesessie. Schrijf je in op onze nieuwsbrief of volg ons op sociale media. De resultaten zullen eind april 2022 bekend worden gemaakt. We zullen reageren op elke aanvraag, ongeacht de uitkomst, en kijken ernaar uit je te zien op onze evenementen tijdens Borger en het Antwerp Art Weekend.