Open calls

Open calls

Open call

Design: Stan Van Rompaey

Uitwisselings­residentie Tabakalera

Tabakalera en MORPHO zijn verheugd om hun samenwerking in 2024 uit te breiden met een internationale residentie-uitwisseling. Tabakalera en het Baskisch Instituut Etxepare zullen de residentie van een kunstenaar uit Baskenland (Autonome Gemeenschap) die naar Antwerpen gaat volgend jaar opnieuw ondersteunen. Dankzij een speciale projectsubsidie van de Vlaamse overheid kan MORPHO ook de residentie van een Vlaamse kunstenaar in Donostia-San Sebastián mogelijk maken.

De residentie in Donostia duurt 3 maanden, in de periode van 1 oktober - 31 december 2024.

Voor wie?

 • Deze opportuniteit staat open voor kunstenaars die in Vlaanderen (inclusief Brussel) wonen.
 • Beeldende en interdisciplinaire kunstenaars, inclusief filmmakers, worden aangemoedigd om zich kandidaat te stellen.

Tabakalera biedt

 • Accommodatie met eigen tweepersoonsslaapkamer en badkamer in het Hotel One Shot Tabakalera House, gelegen in het gebouw van Tabakalera, met een kleine werkruimte in de slaapkamer met internettoegang met WiFi. De accommodatie geeft ook toegang tot een gedeelde keuken en woonkamer.
 • Een individuele atelierruimte tussen 12,5 m² en 50 m², met basismeubilair, nabijgelegen watervoorziening, elektriciteit, verlichting en WiFi. Het atelier wordt toegewezen naargelang de kenmerken van het geselecteerde project.
 • Toegang tot alle werkplaatsen en collecties van Takabelera, inclusief het Medialab.
 • Een programma van atelierbezoeken en een open studiopresentatie.
 • Artistieke begeleiding en praktische hulp van het team.

Financiële ondersteuning

 • Tot 500 euro reiskosten heen en terug worden vergoed. De residentie voorziet ook in een maandelijkse vergoeding van 1.000 euro en een projectbudget van maximaal 500 euro.

Over MORPHO

MORPHO, een non-profit kunstorganisatie werkzaam in Antwerpen sinds 2008, zet zich in voor de ontwikkeling van de artistieke praktijk. We geven tijd, ruimte en middelen aan kunstenaars met als doel een dynamische en duurzame context voor artistiek werk te bevorderen. Dat doen we door atelierruimte in de stad te creëren en residentie-uitwisselingen met partners in het buitenland op te zetten. In onze kunstenaarsresidentie, gelegen in een twintigste-eeuws herenhuis achter het Centraal Station en de Zoo, ontvangen we jaarlijks een twintigtal Belgische en internationale residenten die we op maat begeleiden in hun projecten en trajecten. Het programma bestaat uit wekelijkse collectieve sessies in een omgeving die kritische dialoog en speels experiment stimuleert. Ook organiseren we regelmatig evenementen en presentaties in het naastgelegen voormalige klooster waar de residentiestudio’s gevestigd zijn. We delen de kloostersite en bijhorende tuin met onze partner Kunsthal Extra City. Onze werking wordt ondersteund door de stad Antwerpen en de Vlaamse overheid.

Over Tabakalera

Tabakalera is het centrum voor hedendaagse cultuur gevestigd in de voormalige tabaksfabriek van Donostia/San Sebastián. Sinds de opening in september 2015 heeft het twee hoofddoelen nagestreefd: het ondersteunen van artistieke creatie en deze toegankelijk maken voor een breed publiek. Op een oppervlakte van 38.000 vierkante meter biedt Tabakalera onderdak aan verschillende culturele instellingen en programma's, zoals het San Sebastian Film Festival, het Baskisch Film Archief, de Elias Querejeta Film School of de Kutxa Foundation. Tabakalera streeft haar missie na om productie en verspreiding te ondersteunen door middel van residentieprogramma's voor kunstenaars, commissies, tentoonstellingen, filmprogramma's, onderwijsprogramma's, een medialab enz. Tabakalera, als een centrum van creatie, ontwikkelt een residentieprogramma om kunstenaars, scheppers en culturele agenten te ondersteunen. Het belangrijkste doel van dit programma is om ondersteuning en hulp te bieden aan artistieke processen, zowel op conceptueel als op productieniveau.

Met de steun van

de Vlaamse Overheid en het Baskisch Instituut Etxepare

Selectieprocedure

HOE KANDIDEREN?

 • Projectvoorstel (ca. 300 woorden)
 • Motivatiebrief (ca. 300 woorden)
 • Portfolio van werken en CV van de kunstenaar

Stuur alle bestanden in die volgorde en in één PDF (max. grootte 10MB, 10 pagina's, in het Engels) naar opencalls@morphovzw.be, met als onderwerp 'Open Call 2024 Exchange Residency Tabakalera'.

De aanvraag voor de Baskische residentie moet worden gedaan via de website van Tabakalera. Vul het online formulier in en voeg de gevraagde documentatie bij. Voor de volledige open call met meer details over de selectiecriteria, zie hier.

Selectiecriteria

 • Een goede match tussen wat het project vereist en wat de residentie biedt.
 • De relevantie van de kunstenaarspraktijk voor de residentiegemeenschap en -context.
 • De impact die de residentie waarschijnlijk zal hebben op de ontwikkeling van de kunstenaar.

Jury

 • De aanvragen worden geselecteerd door een jury bestaande uit de artistieke teams van Tabakalera en MORPHO.

Uiterste datum voor inzending: 8 januari 2024
Bekendmaking van de resultaten: 2 februari 2024