Open calls

Open calls

Open call

Design: Stan Van Rompaey

Uitwisselings­residentie MeetFactory

MeetFactory en MORPHO zetten hun samenwerking in 2024 voort met een internationale residentieuitwisseling. MeetFactory ondersteunt de deelname van een kunstenaar uit België die naar Praag gaat voor een residentie van twee maanden, evenals een kunstenaar uit Tsjechië die naar Antwerpen gaat voor een verlengde periode van vijf maanden.

De residentie in Praag duurt 2 maanden, in de periode van 1 augustus - 30 september 2024.

Voor wie?

 • Deze opportuniteit staat open voor kunstenaars die in België wonen.
 • Beeldende en interdisciplinaire kunstenaars, inclusief performancekunstenaars, worden aangemoedigd om zich kandidaat te stellen.

MeetFactory biedt

 • Accommodatie in een gedeeld appartement
 • Individuele werkruimte, uitgerust met basismeubilair, verlichting, elektriciteit en Wi-Fi
 • Een programma van atelierbezoeken
 • Een open atelierpresentatie van het werk van de kunstenaar
 • Artistieke begeleiding en praktische hulp van het team

Financiële ondersteuning

 • Tot 200 euro reiskosten worden vergoed. De residentie voorziet ook in een maandelijkse vergoeding van 700 euro en een eenmalige productiesteun van 200 euro.

Over MORPHO

MORPHO, een non-profit kunstorganisatie werkzaam in Antwerpen sinds 2008, zet zich in voor de ontwikkeling van de artistieke praktijk. We geven tijd, ruimte en middelen aan kunstenaars met als doel een dynamische en duurzame context voor artistiek werk te bevorderen. Dat doen we door atelierruimte in de stad te creëren en residentie-uitwisselingen met partners in het buitenland op te zetten. In onze kunstenaarsresidentie, gelegen in een twintigste-eeuws herenhuis achter het Centraal Station en de Zoo, ontvangen we jaarlijks een twintigtal Belgische en internationale residenten die we op maat begeleiden in hun projecten en trajecten. Het programma bestaat uit wekelijkse collectieve sessies in een omgeving die kritische dialoog en speels experiment stimuleert. Ook organiseren we regelmatig evenementen en presentaties in het naastgelegen voormalige klooster waar de residentiestudio’s gevestigd zijn. We delen de kloostersite en bijhorende tuin met onze partner Kunsthal Extra City. Onze werking wordt ondersteund door de stad Antwerpen en de Vlaamse overheid.

Over MeetFactory

MeetFactory is een non-profit internationaal centrum voor hedendaagse kunst in Praag. Ze ondersteunen originele projecten op het gebied van beeldende kunst, theater en muziek. Ze streven ernaar een ruimte te creëren waar kunst leeft en waar kunstenaars aanwezig zijn, zodat er een directe uitwisseling ontstaat tussen internationale kunstenaars en bezoekers, maar ook tussen verschillende disciplines en generaties. Het centrum is opgericht in 2007 en heeft het grootste studioprogramma in Centraal-Europa.

Selectieprocedure

HOE KANDIDEREN

 • Projectvoorstel (ca. 300 woorden)
 • Motivatiebrief (ca. 300 woorden)
 • Portfolio van werken en CV van de kunstenaar

Stuur alle bestanden in die volgorde en in één PDF (max. grootte 10MB, 10 pagina's, in het Engels) naar opencalls@morphovzw.be, met als onderwerp 'Open Call 2024 Exchange Residency MeetFactory'.

De aanvraag voor de Tsjechische resident moet worden gedaan via de website van MeetFactory (deadline 15/11!). Voor de volledige open oproep met meer details over de selectiecriteria, zie hier.

Selectiecriteria

 • Een goede match tussen wat het project vereist en wat de residentie biedt.
 • De relevantie van de kunstenaarspraktijk voor de residentiegemeenschap en -context.
 • De impact die de residentie zal hebben op de ontwikkeling van de kunstenaar.

Jury

 • De kandidaturen worden geselecteerd door een jury bestaande uit de artistieke teams van MeetFactory en MORPHO.

Uiterste inzenddatum: 8 januari 2024
Bekendmaking van de resultaten: 2 februari 2024