Open calls

Open calls

← Overzicht open calls

Uitwisselings­residentie Avrasya

M HKA en MORPHO zijn verheugd om hun samenwerking in 2024 in te luiden met een internationale residentie-uitwisseling. Voortbouwend op het langetermijnengagement van het museum met de Euraziatische regio, nodigt de eerste editie van deze residentie specifiek een in Turkije gevestigde kunstenaar uit om een nieuw project te ontwikkelen en te presenteren. Voor deze gelegenheid verwelkomen we Salt als onderzoekspartner in Istanbul en The Image Generator als presentatiepartner in Antwerpen.

M HKA ondersteunt de presentatie van de kunstenaar op het einde van de residentie in het kader van The Image Generator, een kunstenfestival dat de wisselwerking tussen beeldende kunst, geluidskunst en performance onderzoekt. We doen daarom een oproep voor projectvoorstellen die kunnen resulteren in een ‘live’ moment. Voorafgaand aan de residentie of achteraf kan Salt helpen bij het faciliteren van het onderzoek van de kunstenaar en een werkruimte beschikbaar stellen in de gebouwen Salt Galata of Salt Beyoğlu.

De residentie in Antwerpen, België, duurt 2 maanden, van 1 augustus tot 30 september 2024.

Voor wie?

 • Deze oproep staat open voor kunstenaars die in Turkije wonen
 • Beeldende en interdisciplinaire kunstenaars, inclusief performance- en geluidskunstenaars, worden aangemoedigd om zich kandidaat te stellen
 • Er is slechts plaats voor 1 volwassen persoon, eventueel met kind

MORPHO biedt

 • artistieke begeleiding en praktische hulp van de staf, inclusief visumondersteuning
 • atelierbezoeken met inspirerende gasten en excursies om de kunstenaar kennis te laten maken met de lokale kunstscene
 • een eigen slaapkamer in het residentiehuis, inclusief gedeelde keuken, badkamer en woonkamer
 • een individuele werkruimte van 20-30m2 in het aangrenzende voormalige klooster met tuin
 • online presentatie van het werk van de kunstenaar op onze socials en website
 • gratis toegang tot de meeste tentoonstellingen en evenementen in Kunsthal Extra City en M HKA

Financiële ondersteuning

 • Tot 500 euro reis- en visumkosten worden vergoed. De residentie voorziet ook in een maandelijkse vergoeding van 1.000 euro en een project-/productiebudget van maximaal 1.500 euro.

Over MORPHO

MORPHO ondersteunt kunstenaars in hun artistieke ontwikkeling, zowel lokaal als internationaal. We geven tijd en ruimte aan kunstenaars door betaalde residentie-uitwisselingen op te zetten en werkruimtes onder de marktwaarde te verhuren. We pleiten voor de plaats van kunstenaars in de stad op het niveau van atelierbeleid en geven zichtbaarheid aan hun aanwezigheid. Momenteel bieden we ateliers aan meer dan 200 kunstenaars, ontwerpers en makers op 14 locaties in Antwerpen en bieden we jaarlijks residenties aan een 20-tal kunstenaars uit binnen- en buitenland. Op deze manier streven we ernaar om een levendige en solide basis te creëren voor artistiek werk.
De kunstenaarsresidentie bevindt zich in een 20ste-eeuws herenhuis achter het Centraal Station en de Zoo. De residentieateliers bevinden zich in het aangrenzende voormalige klooster, waar we ook regelmatig evenementen en presentaties organiseren. We delen de kloostersite en de tuin met onze partner Kunsthal Extra City. Het programma bestaat uit wekelijkse collectieve sessies in een omgeving die kritische dialoog en speels experiment stimuleert. We worden ondersteund door de stad Antwerpen en de Vlaamse overheid.

Over M HKA

M HKA - Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - is hét Antwerpse museum voor hedendaagse kunst en beeldcultuur in de breedste zin van het woord. Het biedt het publiek en de artistieke gemeenschap een ontmoetingsplaats met hedendaagse kunst en slaat een brug tussen het internationale en het regionale, tussen cultuur en maatschappij, traditie en vernieuwing, reflectie en presentatie. Het museum presenteert ambitieuze grootschalige monografische en groepstentoonstellingen en diverse andere middelgrote en kleinschalige presentaties, waaronder tentoonstellingen van de eigen collectie. M HKA speelt een toonaangevende rol in Vlaanderen en heeft een internationaal profiel ontwikkeld dat steunt op de Antwerpse avant-garde traditie van de naoorlogse periode. Het is een culturele erfgoedinstelling van de Vlaamse gemeenschap en bezit een collectie hedendaagse kunst van wereldklasse. Het filmhuis De Cinema is gevestigd in het culturele trefpunt De Studio aan het Mechelseplein.

Over Salt

Salt, opgericht door Garanti BBVA in 2011, is een culturele instelling die innovatieve programma's ontwikkelt om een vrij platform te creëren voor ontmoetingen, onderzoek en expressie voor haar gebruikers en bezoekers in Istanbul. De programma's van Salt bestaan uit tentoonstellingen, publicaties, digitale projecten, lezingen, conferenties, filmvertoningen, optredens en workshops. Salt verkent kruispunten en interacties tussen verschillende disciplines en richt zich op kunst, architectuur, design en sociale en economische geschiedenis. Het instituut ondersteunt de productie van kennis door de dialoog tussen het verleden en het heden te bevorderen en tegelijkertijd de hedendaagse cultuur aan te pakken door middel van nieuwe benaderingen en interpretaties. Het groeiende archief en de bibliotheek van Salt brengen bronnen samen die zich richten op Turkije en op de geografie van het oostelijke Middellandse Zeegebied en Oost-Europa vanaf het eind van de 19e eeuw tot nu. De onderzoeksprojecten van het instituut bieden een platform voor co-learning en discussie onder gelijken.

Over The Image Generator

The Image Generator is een meerdaagse happening die de wisselwerking tussen beeldende kunst, geluidskunst en performance onderzoekt. Elke editie verwelkomt een groot aantal kunstenaars en organisaties om de tentoonstellingen en ruimtes van Kunsthal Extra City en MORPHO over te nemen. Een live ontmoeting met interactieve installaties, performatieve interventies, videowerken, hedendaagse dans, collectieve lezingen en soundscapes, allemaal in een voormalig klooster in het hart van Antwerpen, België. The Image Generator wil een vruchtbare bodem bieden voor nieuwe en baanbrekende kunstvormen, maar stimuleert ook een meer directe en wederzijdse uitwisseling tussen publiek, kunstenaar en omgeving. Wij geloven dat binnen deze interactie een enorm potentieel aan nieuwe beelden en perspectieven kan ontstaan, wat leidt tot een zintuiglijke dialoog en een manier om onze meest vluchtige intuïties te delen. De belangrijkste partners van The Image Generator zijn productieplatform 0090 en Kunsthal Extra City.

Selectieprocedure

HOE KANDIDEREN?

 • Projectvoorstel (ca. 300 woorden)
 • Motivatiebrief (ca. 300 woorden)
 • Portfolio van werken en artistiek cv

Stuur alle bestanden in die volgorde en in één PDF (max. grootte 10MB, 10 pagina's, in het Engels) naar opencalls@morphovzw.be, met als onderwerp 'Open Call 2024 Exchange Residency Avrasya'.

Selectiecriteria

 • Een goede match tussen wat het project vereist en wat de residentie biedt.
 • De relevantie van de kunstenaarspraktijk voor de residentiegemeenschap en -context.
 • De impact die de residentie waarschijnlijk zal hebben op de ontwikkeling van de kunstenaar.

Jury

 • De aanvragen worden geselecteerd door een jury bestaande uit de artistieke teams van de partners.

Uiterste datum voor inzending: 23 mei 2024
Bekendmaking van de resultaten: eerste week juni