Kalender

Kalender

← Volledige kalender

Gosie Vervloessem
Peter Vanden Abeele
Joram Kraaijeveld

1/3

Ruimte voor kunstenaars in de stad
12.05.2021

In de meeste steden, groot of klein, wordt ruimte voor degenen die minder bemiddeld zijn steeds schaarser. Kunstenaars komen voor een betaalbare werkruimte vaak terecht in een carrousel van tijdelijk gebruik waarvan de termijnen steeds korter lijken te worden. Ook atelierorganisaties botsen op deze limieten en kunnen moeilijker betaalbare ateliers bieden aan kunstenaars.

Samenwerking met overheden lijkt daarom van steeds groter belang om ruimte te kunnen waarborgen, maar de huidige tendens in veel steden is om maatschappelijk vastgoed op de markt te brengen. Dit helpt op de korte termijn om financiële tekorten te dichten of overheden meer wendbaar te maken in moeilijke tijden, maar eens vastgoed op de markt komt is het moeilijk om dit opnieuw voor een maatschappelijke functie beschikbaar te maken.

Van onderuit worden er alternatieven ontwikkeld door kunstenaars en organisaties die het initiatief nemen om ruimte te vrijwaren van marktmechanismen via coöperatie en verbeelding. Wat zijn de ruimtelijke tendensen waar kunstenaars in verwikkeld zijn geraakt de afgelopen jaren? Welke alternatieven hebben zij ontwikkeld om hier tegenwicht aan te geven? Wat is de plek en rol van de kunstenaar in de stad?

Een initiatief van UFO met steun van Kunstwerkt in het kader van Atelier in Beeld.

Sprekers

Elke Desutter - Artist and coordinator De Tank, Bruges
Joram Kraaijeveld - PlatformBK and Geen Stad Zonder Kunst
Peter Vanden Abeele - Ghent city architect
Gosie Vervloessem - Artist and active in SOTA

Moderator

Bent Van Looy

Link

https://www.platform-ufo.be/symposium/

Gerelateerd